Szegény ember éjszakai módja

Fényesség vagyok: bárcsak volnék sötét éjjel!
De az a magánosságom, hogy fényesség ővez engem.
Óh, bárcsak volnék sötét és éjszakázó!
Hogy szívnám akkor - a fényesség emlőit!

– Friedrich Nietsche: Im-igyen szóla Zarathustra.

Mostanában sok weblap, alkalmazás témája sötét színű. Ez azonban néha több, mint puszta divathullám: nem csak az különféle ízlésekről szól ez, de az ergonómiáról is. Én is azok közé tartozok, akiknek este még minimális fényerőn is bántóan fényes tud lenni a világos alapon megjelenő felület vagy tartalom: számomra is kényelmi kérdés ez a funkció.

Mind az Android, mind a MacOS, mind a Windows aktuális verziói támogatják a világos és sötét témákat, esetenként a könnyű váltást is köztük, valamint az alkalmazások számára is felkínálják azt az információt, hogy azok a felhasználó számára neki tetsző felületet varázsolhassanak.

Az aktuális webes szabványok is lehetővé teszik a preferenciák érzékelését: A CSS prefers-color-scheme media-query segítségével.

Mit tehetünk azonban, ha nem támogatott az éjszakai mód, és bántóan világos tartalommal szembesülünk éjjel?

Olvasó mód

Webes tartalom esetében az olvasó mód használata segíthet, ott ugyanis csak kivonatolt tartalmat látni, de az oldal stílusa helyett egységes felületet látni minden weblapra. Az olvasó mód nappali/éjszakai stílusa viszont már kiválasztható!

Invertálhatunk // ʞunʇɐɥןáʇɹǝʌuI

Nem minden weblap tartalmát tudja kinyerni az olvasó mód, néha kifejezetten a készítők szándékából. Ezen felül (egyelőre) nem csak a webből áll a világ, és egy alkalmazással mit lehet tenni? Invertálni a színeket!

Régen ilyenkor képernyő mentést csináltam, és invertáltam a színeit egy képszerkesztőben. Ez elég körülményes volt, minden lapozásnál meg kellett ismételni. Interaktív felületek esetében pedig egyáltalán nem jöhetett szóba.

Windows 10

A Windows 10 azonban kisegítő lehetőségei közt a korábbi verziók által a gyengén látóknak kínált nagy kontrasztú módon és nagyobb gombokon felül immár a színtévesztők életét is próbálja megkönnyíteni, különféle színszűrőkkel. Vannak szűrők, melyek a különféle színtévesztési módokban érintettek számára jobban megkülönböztethető árnyalatokba transzformálják a színeket, de van szürkeárnyalatos mód, és invertált mód, sőt invertált szürkeárnyalatos mód is!

Ami az egészet különösen kényelmessé teszi, hogy a Ctlr + Win + C billentyűzet kombinációval lehet ki és bekapcsolni a szűrőket, miután bekonfiguráltuk őket.

Így mutat a beállítási felület invertálva:

Windows 10 kisegítő lehetőségek beállításai invertált színekkel

OpenBSD

Most, hogy OpenBSD-t is aktívan használok, azonnal fel is merült bennem a kérdés, hogy rendben, de hogyan tudom ezt OpenBSD alatt is használni?

Az xcalib nevű eszköz segít ebben, ami a ports-ban elérhető. Az xcalib -invert -alter parancs invertálja a képernyő színeit. Az i3 konfigomba a következő sort beszúrva már élvezhettem is a Windows 10 alatt megszokott billentyűzet kombinációval elérhető szegény ember éjszakai módját:

bindsym $mod+Ctrl+C exec xcalib -invert -alter

Ezek után már nincs más teendő, mint a bloghoz is elkészíteni az éjszakai módot. Vagy így már nem is kell. 😎