Bár a legutóbbi hackathonos írásom óta már más helyen lapátolom a hozzáadott értéket, de itt is szokás hasonló eseményeket szervezni. Itt tematikus, csapatépítő versenyeket szoktunk tartani időnként, amik szegről-végről a cég profilját érintik.

Mivel (többek közt) logisztikával (is) foglalkozunk, ezért volt a legutóbbi alkalommal egy raktár kirámolása a feladat egy robotot vezérelve. A feladatot Sokoban néven is ismerheti a kedves olvasó 😀.

A csapatok mindegyike szoftver-fejlesztő, matematikus, és projektvezető tagokból állt volna össze, ám távollét miatt a mi csapatunk matematikus nélkül maradt. Eleinte viccelődtünk is azzal, hogy előnyben is vagyunk, és mivel így a határidőkön belül egy solvert nem volt esélyünk elkészíteni, elkezdtük a jó öreg fake it till you make it módszerrel elkészteni a megoldásunkat. Mint kiderült, nekünk sikerült az első pályára elsőként megoldást készíteni, a többi csapat a matematikus tagok privát solverjeit, illetve egyéb off-the-shelf solvereket próbált adaptálni, míg mi leszámoltuk négyzetrácsos papíron a lépéseket, és bedrótoztuk a kódba. 😈 19-re lapot húztunk, és bejött!

A második fordulónál mi is elkezdtük egy solver fejlesztését. Erőink megosztva ezzel párhuzamosan a megoldásunk lépés-felvevő és visszajátszó, valamint távirányítási képességgel is felvérteztük, nem bízva abban, hogy a solverünk kész lesz. Ezzel ismét megelőztük a többi csapatot, akiket különféle problémák lassítottak amúgy kifinomultabb megoldásaik elkészítésében.

A végső erőpróbánál kiderült, hogy volt csapat ahol annyi problémával szembesültek, hogy néhány tagjuk feladta a reményt, és a mi csapatunkhoz hasonlóan startup-trükkökhöz folyamodott volna inkább. Ők hangzatos marketing anyagot készítettek, míg a megoldás még a horizonton sem volt, hátha ez elég lenyűgözni a befektetőket. 🤑

Crates and Money landing page screenshot

Így történt, hogy a technikailag legkifinomultabb megoldás exceptiont dobott a demó alatt, nem futott végig. Én egyik kézzel nyomkodtam billentyűzeten a robot távirányítását, miközben másik kezemmel gesztikuláltam, és arról beszéltem, hogy az algortimuson gyorsítani kell, az egyértelmű, de már működik! A harmadik csapat pedig egy fergeteges weblappal állt elő: a Crates And Money cég startupokat idéző honlapjával! (Azonban programot nem tudtak bemutatni)