Nukleáris Bitcoin bánya

Avagy a nyílt internet ára egy zárt városban

Ahogy egykoron a Szovjetunióban voltak, úgy a mai Oroszországban is vannak úgynevezett zárt városok. Ezek a helyek többnyire nemzetbiztonsági megfontolásokból kerülnek ilyen besorolás alá, mivel valamilyen stratégiai jelentőségű tevékenység folyik itt: hadi-, nukleáris- vagy űripari kutatás-fejlesztés, gyártás. Nem börtönként kell tehát ezt elképzelni (a sztálini időkben ez rosszabb lehetett), hisz magasan képzett specialistákra van szükség ezekhez a tevékenységekhez, csupán külön engedély nélkül nem lehet sem beutazni, sem elutazni a városból.

A Nyizsnij-Novgorodi területen elterülő Szarov is egy ilyen zárt város, az Atomfizikai kutatóintézet otthona. Itt nukleáris fegyvereket fejlesztenek, ami indokolja a fokozott biztonságot. Ahogy az Amerikai Egyesült Államokban, úgy az Oroszországi Föderációban is főként szimulációk alapján zajlik a nukleáris fegyverek fejlesztése manapság, amihez szuperszámítógépekre van szükség. Emiatt található itt a föderáció egyik ilyen nagy teljesítményű berendezése.

Miért is írok erről? Mivel a manapság dúló Bitcoin-őrület elérte Szarov városát is! Történt ugyanis, hogy néhány kutató az említett intézetben arra jutott, hogy atomjó üzlet lenne ezt a számítási kapacitást saját hasznukra kriptopénz bányászatra kölcsönvenni. Egy probléma volt csupán: a bányászathoz internet kapcsolat szükséges a feladványok és megoldások a bitcoin-hálózattal szinkronizálása miatt.

Nem túl meglepő módon a titkos fegyverfejlesztéseken dolgozó számítógép nincs az internetre kötve. Hőseink azonban nem adták itt fel, és épp a probléma áthidalásán dolgoztak, amikor is a titkosszolgálat kollégái a tiltott hálózati forgalmazás érzékelése után szintúgy munkához láttak.

A hír már nem szól arról, mi történt hőseinkkel, de Oroszországról lévén szó szerintem az álmuk legalábbis részben teljesül: valószínűleg rengeteget fognak bányászni… egy munkatáborban.