Jalopy

Trabantba szállni élvezet…

Kollégám, blokkcsénbela ajánlotta a Jalopy nevű játékot. A játék elég egyszerű: egy Trabant 601 Deluxe (a játékban az első űrhajós kutya és a Szovjetúnió dicsősége nyomán Laika 601 Deluxe) tulajdonosaként a rendszerváltás napjaiban kell autókázni a keleti blokk útjain. Mindenféle kalandokat lehet közben átélni, többnyire a Laika lerobbanása miatt, amiket a keleti blokk hiánygazdasága súlyosbít.

Mindez persze eléggé stilizáltan, nem túlbonyolítva. Szerintem a készítő jól eltalálta a retró/szocializmus-kritika/indie/játék arányokat. Van néhány város, köztük néhány úttal. Az autó néhány alkatészből áll, valamint négy kerekből. Ezek mind elromolhatnak. Az üzemanyag kifogyhat, ahogy a az ablakmosó folyadék is. Üzemanyag vagy karburátor nélkül nem mégy tovább, de légszűrő vagy ablakmosó nélkül még elpöfékelhetsz egy darabig. A javítások, pót-, vagy éppen tuning-alkatrészek pedig pénzbe kerülnek. A jó kis keletnémet márka pedig nem terem a réten! Illetve… az út mellett teherautóról leesett dobozokat lehet találni, tartalmuk pedig eladni, illetve roncs Laikák is hevernek néhol elhagyottan az út szélén, amikből néha értékes alkatrészeket lehet kimenteni. Emellett csempészni is lehet, vagy üzérkedni a hiánycikkekkel.

A főmenü gyengén odaretusált atlasszal és autó kézikönyvvel

Mennyi idő alatt un erre rá az ember? Nem tudom, én eddig 10 órát játszottam vele, és még legalább ennyi benne van. A kampányban Törökországba kell kirándulni Lütfi bácsi társaságában. Egyszerűen jó érzés csapatni Lütfi bácsi társaságában a Jugoszláv tengerparton, miközben szól a keletnémet szintipop, majd Dubrovnikba érkezve lemosni az autót. Mókás 3 defektes kerékkel (4 különféle gumival!) végigvergődni Bulgáriában a földutakon. Sajnos elég bugos a játék. Ez mondjuk az újrajátszhatóságot növeli: van, hogy újra és újra végig kell menni ugyanazon az úton, hogy egyszer el is fogadja a küldetést. 😎

Mindezzel együtt nagyon pihentető, lazító a játék, talán a folyamatos, de gondolkodást alig igénylő mikromenedzsment miatt. Valahogy frusztrál, de egyben szórakoztat is amikor a semmi közepén kifogy az üzemanyag (mégis meg kellett volna javítani azt az üzemanyag tartályt!), és vagy tolom a kocsit, vagy fogok egy benzines kannát, és sétálok egy jót… A séta után a benzinkútnál kiderül, hogy a pénztárcámat az autóban felejtettem. 210 kilométerre. Úgyhogy inkább kilépek…

A kicsit viseletes Laikám Berlinben a garázs előtt

Megfogadtam már a Rust kapcsán, hogy soha többé nem veszek *Steam Early Access*ben elérhető játékot. A Jalopyval kivételt tettem, és nem bántam meg. Bár én leakciózva jutottam hozzá, de még a normál árat is megéri, a játékot javaslom. A legzavaróbb hibák remélhetőleg hamarosan javításra kerülnek, hogy csak a szórakoztató rész maradjon meg a játékból!

Értékelésem: 810 Javasolt, megyek megszerzem azt a Carbolyte karburátort!