Gyermekkorom óta bámulatba ejtenek a neon fényreklámok. Az alkalmazott design nyelv, mely részint a technológia korlátaiból, részint a korszakból fakad nagyon érdekes. A nosztalgikus érzés is tagadhatatlanul szerepet játszik ebben. Sajnos kevés fényreklámot volt módom működés közben megcsodálni, mert már alig-alig néhány működött gyerekkoromban is, és Budapestre is ritkán látogattam, különösen estefelé. Otthon a városi áruház volt neon Coop Áruház felirattal kivilágítva.

Coop áruház fényreklámja

Egy időben fotókkal próbáltam dokumentálni a fényreklámokat, csupán akkor kattintottam el pár képet, amikor helyzet adódott. Magamtól nem kerestem a neon fényeket, ma pedig lassanként nincs is mit keresni már…

Libella kávézó Pingvin söröző Textil üzlet

Eközben Oroszországban…

Oroszországban is élnek, akiknek fontosak ezek az emlékek, így igaz, hogy csak digitális trükkökkel, de egyszer még újra “bekapcsolták” a pétervári fényreklámokat a One minute before sunset | Минута до заката című kisfilm készítői.

Hivatkozások

Találni pár gyűjtést a budapesti neonfényekről, de nem ismerek egy átfogó gyűjteményt sem a témában, viszont látható, hogy másokat is érdekel a téma. Az elektrotechnikai múzeumnak van egy kiállítása a témában, amit még nem sikerült megtekintenem eddig.

Neon reklámok a Nők Lapja oldalán

Fényreklmokról a Magyar Nemzet Online oldalán

Origo cikk a témában

Kiterjedtebb album az Indafotón, sajnos főleg kikapcsolt neonokkal