Korábban már írtam a RoslynPad nevű eszközről, amit C# kísérletezéshez egész jónak kezdeményezésnek tartok. Előző írásom óta némi tapasztalatot gyűjtöttem a használatáról.

Egyfelől, tudni kell róla, hogy nagyon kezdeti fázisban van még, és ez azon is érződik, hogy a kódszerkesztője kegyetlenül lelassul a kód hosszának növekedésével. Már egy képernyőnyi kódnál érezhetően lagos lesz viszonylag korszerű gépeken is (Hashwell desktop i5, 16Gb memória, ssd). Ennek nem tudom az okát, és egyelőre nem vettem a fáradtságot, hogy utánajárjak.

Ennek ellenére ahogy megismerem, egyre jobban megszeretem. Mostanában a blogomat generáló eszköz lecserélésén töröm a fejem, és ehhez gyűjtök eszközöket. Épp egy MarkDown libraryt próbáltam ki, és gondoltam jó lenne a generált HTML-t megjeleníteni, például egy sima Windows.Forms.WebBrowser kontrolban, azonban nem tudtam, hogy tudnám bereferálni a megfelelő assemblyket. A héten azonban egy számítást végeztünk egy kollégával RoslynPad segítségével, amikor is BigInteger típusra lett volna szükségünk. Ekkor jöttünk rá, hogy lehet rendszer assemblyre hivatkozni. Egyszerűen csak az assembly nevét kell írni a #r direktíva mögé:

#r "System.Drawing"

Ma eszembe jutott, hogy ki kellene próbálni ezt a félbehagyott Markdown kísérletemmel, és próbálkozásomat siker koronázta! Íme:

Screenshot of RoslynPad running code displaying a form with a webbrowser control