Elhunyt Umberto Eco

Az ember kösse meg a kezét, csakis így eresztheti szabadjára a képzeletét.
- Umberto Eco
(Foto: David Lees/Corbis)

Szomorúan olvastam az imént, hogy Umberto Eco olasz író pénteken, 84 éves korában elhunyt.

A középkor ismerője volt, és regények formájában ismeretterjesztő munkát is végzett a korról. A Rózsa neve című művét Sean Connery főszereplésével megfilmesítették, így azt sokan ismerhetik. Könyvben is olvastam, és nagyon jó olvasmány volt. Azoknak akik nem ismerik: egy gyilkossági nyomozásról szól egy középkori kolostorban, ahol sok csontvázat rejtenek a szekrényben, de a szennyes kiteregetésre kerül, és a végén a titok is feltárul.

Ezen kívül a Foucault-inga című művét olvastam még. Ez a könyv nehezebb olvasmány volt, de zseniálisan átadta a DaVinci kód-szerű miszticista konteókba belezavarodó elme paranoiába zuhanását, és azt, hogy miként kezd egy összeesküvés-elmélet valódi összeesküvéssé válni, ha elegen hinni akarnak benne. Újra el kellene olvasnom, hogy tisztább olvasónapló formájában számolhassak be róla.

További művei is minden bizonnyal érdemesek arra, hogy egy esélyt adjunk nekik. Fenti műveit 8,510-re értékelem: olvasásra ajánlom. Nem mindenkinek olyan emészthető az írói stílusa, illetve a témaválasztása (ami némileg a stílust is diktálja), de mindenkinek érdemes megpróbálnia, mivel ha emészthetőnek találtatik számára, akkor nagyon jó szórakozást és közben tanulást is nyújtanak ezek az írások.

Nyugodják Békében!